Saç Dökülmesini Önlemenin Yolları Nelerdir?

saç dökülmesi nasıl önlenir

Saç dökülmesini önlemenin yolları

Gelişen teknoloji ve tıp ile artık, saç dökülmesinin önüne geçmenin bir değil birçok yöntemi var. Fue Plus, DHI (Choi Pen) ve fibroblast tekniği gibi birkaç tedaviyi bir arada kullanmak daha güçlü ve sağlıklı saçlara sahip olmak için olanak sağlıyor.

Saçlarınız dökülebilir; bunu dert etmeyin! Çünkü gelişen teknolojiyle saç dökülmesi artık sorun olmaktan çıkıyor. Son teknolojilerin kombinasyonu olan saç ekim yöntemi Fue Plus, sunduğu birçok avantajın yanı sıra diğer yöntemlere göre çok daha fazla sayıda saç ekimi yapılmasına olanak veriyor. Saçlarımız da yaş alıyor; gerek genetik, gerek çevresel pek çok faktörden etkileniyor. Dış görünüşün en önemli tamamlayıcısı olarak sosyal hayata, insan psikolojisine etkileri çok iyi bilinen saçların en büyük sorunu dökülmedir. Beslenmeden mevsimsel etkilere, genetikten sağlık sorunlarına kadar sayısız sebeple dökülen saçlar için birçok tedavi seçeneği var. Sorunun kaynağı belirlendikten sonra kozmetik çözümler, beslenme şeklinin düzenlenmesi, vitamin takviyeleri ve medikal uygulamalar başvurulabilecek ilk tedavilerdir. Geç kalanlar için ise saç ekimi çok etkili bir çözüm sunmaktadır. Bu nedenle saç ekimi son yıllarda, özellikle ülkemizde çok ciddi bir artış göstermiştir. Saç ekiminde saç miktarı ve alınma biçimi, ekilen saçların yönü, ön saç çizgisinin doğallığı önem taşımaktadır. Size son zamanların en gelişmiş kombine yöntemi Fue Plus'tan söz etmek istiyorum.

Köklere Zarar Vermiyor

Saç ekerken yöntem ne olursa olsun esas olan; sık, sağlıklı ve estetik bir görünüm kazandıracak saç köklerini enseden veya vücudun herhangi bir yerinden alarak saçsız bölgelere ekmektir. Bunu sağlayan yöntemlerden biri de Fue yöntemidir. Fue Plus yönteminde microcerrahi punch ile saç kökleri alınıyor. Bu teknikle birlikte DHI ya da Choi Pen tekniği aynı seansta uygulanıyor. Bu sayede hızlı bir şekilde ve köklere hiç zarar vermeden uygulama yapabilmekteyiz. Aynı seansta birkaç tekniği bir arada kullanmak bize daha güçlü ve sağlıklı saçlar elde etme şansı veriyor. Böylece çok daha fazla sayıda saç kökü alma ve ekme şansı yakalıyoruz. Ve özel kanal açma tekniği ile buşvuranlar, daha sık ve daha yoğun görünen saçlara kavuşulmuş oluyor.

DHI-Kalem Saç Ekim Tekniği

Yöntemi biraz açmak gerekirse; DHI, Choi Pen ya da kalem tekniği direkt saç ekimi anlamına geliyor. Bu teknikte donör yani verici alandan alınan greftler, ekim yapılacak alana özel uçlu kalemlerle herhangi bir kesi açılmadan, doğrudan yerleştirilebiliyor. Bu yöntem ile alınan greftleri dışarıda bekletmeden direkt ekim yapma şansı yakalanıyor. Bu da bize, çok daha canlı saç kökleri elde etme imkanı veriyor. DHI yönteminin daha birçok avantajı var: Bu yöntemde kanal açmaya gerek yok, dolayısıyla herhangi bir yara oluşmuyor. Ekim yapılacak bölgeye Fue metodundan daha sık ekim işlemi yapılabiliyor. Santimetrekareye 80-100 köke kadar ekimi mümkün kılıyor, dolayısıyla diğer yöntemlere göre daha sık, daha gür saçlar elde edilebiliyor. Kökler doğal açılarda yerleştirildiği için saçların doğal görünümü de bozulmuyor. Yerleştirilen köklerin giriş çaplarının çok küçük olması sebebiyle iyileşme süreci de kısa sürüyor.

Kan Dolaşımı Hızlanınca Saç Kökleri Uyanıyor

KÖK hücreler, hasar gören dokuları onarmak ve ölen hücrelerin yerine yenilerini yapmakla görevlidir. Bu sebeple kök hücre tedavisi sağlığın birçok alanında uzun yıllardır kullanılmaktadır. Otolog kök hücre yöntemi- Otolog mikrogreft ya da Fibroblast artık bir saç dökülme tedavi yöntemi olarak da kabul ediliyor. Çünkü yoğun saç dökülmesi yaşayan ama yine de ekim yaptıracak kadar saçı dökülmemiş olanlar için çözüm sunuyor. Kadın tipi saç dökülmesi yaşayan ya da saç ekimi yaptırmak istemeyenler için de öneriliyor. Kişinin kendi dokusundan elde edilen kök hücreler, enjeksiyonla sorunlu bölgeye taşınabiliyor. Bu sayede uygulanan bölgedeki damarlanma ve kan dolaşımı artırılıyor bir nevi uyuyan saç kökleri uyarılıyor ve saçların sağlıklı bir şekilde büyümesi, güçlenmesi; dökülmenin durması sağlanıyor. Kök hücre tedavisiyle yeni hücrelerin oluşması ve hasarlı olan hücrelerin tamirini sağlamak da mümkün. Saç ekiminden sonra uygulandığında ise hızla iyileşme ve ekilen saçların hızlı ve güçlü çıkması sağlanıyor, saç ekiminin etkisini artırıyor. Uygulama genellikle saçın arkasından üç adet saç kökü örneği alınarak, özel bir kök hücre süspansiyonuna dönüştürülmesiyle gerçekleşiyor. Bu süspansiyonlarla kişiye özel dökülme tedavisi hazırlanıyor. Kök hücre süspansiyonu bazen de alloblast olarak yeni doğan erkek bebek sünnet derisinden, anne kordonundan ya da yağ dokusundan hazırlamak da mümkün. Kök hücre tedavisi ağrısız, izsiz ve tıraşsız bir yöntemdir. Tedavi uygulandıktan sonra herhangi bir bakım yapılmasına gerek olmamaktadır. Kişiden kişiye değişmekle beraber, etkisi 3–4 ay sonra görülür. Ancak görsel olarak asıl etkisini 6 ay sonra gösterir.

Yüzde 95 Kalıcılık

FUE Plus, saç ekiminde son teknolojidir ve Dünya Saç Cerrahisi Derneği tarafından onaylıdır. Bu teknikle tek seansta maksimum düzeyde; 3000-5500 greft, yani 8-15 bin saç teli nakli gerçekleştirilebilir. Fue Plus, mikrocerrahik punch kullanımı ve DHI kalem kombinasyonu nedeniyle, bilinen yöntemlere kıyasla daha sık ve yoğun saç kökü nakli gerçekleştirilir. İzsiz, dikişsiz ve daha yoğun saç ekimi yapmaya olanak sağlar. Ekilen saçlar yüzde 95 oranında kalıcıdır. Ne ekilen saçlar, ne de ense üzerinden alınan saç kökleri dökülür. Fue Plus tekniğiyle saç ekimi ortalama 5-8 saat sürer ve uygulama sırasında ağrı sızı olmadığı gibi sonrasında da iyileşme hızlı olur. Şişme morarma gibi sorunlar yaşanmaz. Saçlarınızı her yöne özgürce tarayabilir, istediğiniz modelde kestirebilirsiniz. 10 gün içinde hasta, ekim bölgesindeki yara, kabuk, kanama izlerinden tamamen kurtulur. 3 ay boyunca görünümünde bir değişiklik olmaz. Yeni saçlar 3 ay sonra çıkmaya başlar. Hastada değişim en çok 5 ve 6'ncı aylarda görülür. Saçların tamamının çıkması bir yılı bulabilir.

Saç Ekiminin Ardından NBSP; Günlük Hayat

İşlem sonrası günlük hayat şu şekildedir: Saç köklerinin alındığı bölgeye bir gecelik bandaj uygulanır. Ertesi gün yapılacak saç kontrol aşamasında bandaj çıkarılır. Ekim yapılan alandaki kabuklu görünüm yıkamalarla birlikte 7-10 gün içerisinde kaybolur. Bu dönemde şapkayla bu bölgeyi gizlemek mümkündür.

Yaş Sınırı: İşlem için yaştan çok dökülmenin şekli belirleyicidir. Çıplak gözle bakıldığında deri görülür hale geldiyse o bölgedeki saç yoğunluğu normal yoğunluğun yüzde 50'sinin altına düşmüş demektir. Bu durumda en etkili tedavi, saç ekimidir. Ama ilerleyen yaşla birlikte dökülme de devam edeceğinden yeniden ekim yapmak gerekebilir. Bu süreçte dökülmeyi durduracak tedaviler de uygulanabilir.

İşlemin Sağlık Açısından Sakıncası: İşlem, lokal anestezi altında yapılan son derece risksiz bir işlemdir. İşinin ehli bir doktor tarafından uygulandığında sağlığı etkileyecek hiçbir yan etki ortaya çıkmamıştır.

İşlemin Uygulama Sayısı: Saç ekimi, ekim yapılan alanın büyüklüğüne ve hastanın saç dökülmesinin devam edip etmemesine göre birden çok seans uygulanabilir.
                                                DR. Emre Çiçek
        

2 Yorumlar

Daha yeni Daha eski