Ukraynalı Sanatçılar Dünyaya Seslendi

Savaştan kazanan bir tiranla karşı karşıyayız” sözleriyle Putin’in durdurulması çağrısında bulundu.

Putin’i Durdurun!
Ukraynalı Sanatçılar
Rusya-Ukrayna krizinde işgal noktasına gelinmesinin ardından Ukraynalı sanatçılardan ülkelerine destek çağrıları yükseldi. Ukrayna İçişleri Bakanı Anton Gerashchenko’nun “Sanatçılar, ressamlar susmayın” çağrısının ardından sanat dünyasından birçok isim Rusya’nın ülkeyi işgal etme girişimine tepki gösterdi. Yaşananlara ilk tepki veren Kırım-Tatar sürgününü anlattığı ‘1944’ şarkısıyla 2016’da Eurovision’da birinci olan Kırımlı Tatar sanatçı Jamala (Susana Jamaladinova) oldu. Jamala, Instagram hesabından yayınladığı ideoda oldukça üzgün olduğu görünen ve yabancı dostlarına seslenen Jamala, “Putin ve Rus ordusu Ukrayna’ya karşı tamamen savaş başlatmış durumda. Lütfen Ukrayna’yı destekleyebildiğiniz kadar destekleyin. Yardımınıza ve desteğinize ihtiyacım var. Elinizden geldiği kadar, çünkü biz Ukraynalılar barışçıl insanlarız” dedi. Sanatçı, videosunda Ukrayna ordusuna bağış toplayan Return Alive Foundation’un (Hayata Dönüş Vakfı) linkini de paylaştı.

‘Gerçek Bir Kardeş Bunu Yapmaz’

Öte yandan Deutsche Welle’ye konuşan Oksana Lyniv ve Andrei Kurkov gibi Ukraynalı sanatçılar Batı’ya Rusya’ya karşı daha kararlı adımlar atma çağrısında bulundu. “Dünya Putin’in Rusya’sının gerçek yüzünü gördü’ diyen ünlü orkestra şefi Oksana Lyniv “Sonunda Putin’in gerçek niyeti açık ve net” dedi. Lyniv, şunları söyledi: “Kendi kültürü, alfabesi, dili ve tarihi, sanatçıları, kimliği olan bağımsız bir milleti ve devleti yok etmek istiyor. Bir Avrupa devleti olarak 30 yıldır uğruna çalıştığımız bağımsızlığımız ciddi bir tehlike altında. Artık dünya, Putin’in ve Rusya’nın ‘sanat ve hümanizm ülkesi’ imajının gerçek yüzünü gördü. Gelişmenin başında, tüm dünyada kınanan Kırım’ın ilhakı vardı. Şimdi, Putin tüm Ukrayna’yı hedef aldı. Diktatör, saltanatının son yıllarında Rusya’da bir polis devleti kurdu. Ancak Ukrayna’da böyle bir şey işe yaramaz, Ukraynalılar bunu kesinlikle reddediyor!” Rusya’yı ‘kardeş ulus’ olarak gören Ukraynalılara da seslenen Lyniv “Gerçek bir kardeş silahla gelip kapında pusuya yatmaz, bunu ancak bir katil yapar. Şimdi tüm dünyanın, Avrupa’nın ortasında kanlı bir savaşı önlemek için iki dünya savaşından çıkardığı derslerin kendileri için ne kadar değerli olduğunu kanıtlama zamanı” diye konuştu.

‘Batılı Sanatçılar Nerede?’

Tarihin tekerrür ettiğini söyleyen film yapımcısı Sergei Loznitsa da “Rusya Federasyonu Ukrayna’ya savaş açtı. Sekiz yıldır Batı Avrupa bu savaşı görmezden gelmeye çalıştı, saldırganlara iş birliğini ve desteğini sürdürdü. AB ve NATO ülkelerinden şimdi sert bir tepki gelmezse sonu herkes için kötü olacak Ne yazık ki tarih tekerrür ediyor ve ne yazık ki kimse ondan ders almıyor” ifadelerini kullandı. “Fransa, Almanya ve ABD’li sanatçılar nerede?” diye soran yazar Andrei Kurkov’da “Hükümetleri sarsmak sanatçılara kalmış durumda. Çünkü politikacılar, şu anda olanların hepimiz için ne kadar tehlikeli olduğunu henüz anlamıyorlar” dedi. Batı’ya Rus petrol ve gazından vazgeçme çağrısında bulunan yazar Katya Petrovskaya da tepkisini “Kıvılcımlanan bu savaşı kimse kazanamaz. Ve görüşmeler için çok geç. Topyekûn, etkili yaptırımlara ihtiyaç var. Batı, kemerini sıkmalı ve Rus petrol ve gazından vazgeçmeli. Savaştan kazanan bir tiranla karşı karşıyayız. Bu onun para kaynağı, ‘iş modeli’. Bu durmalı” sözleriyle dile getirdi. kaynak: kıbrıs cnn

 

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski